ЄС уже готується до президентства Трампа: які кроки робитиме блок

За інформацією FT, ЄС готує двоетапний план боротьби з Трампом

Брюссель розробляє двоетапну торговельну стратегію боротьби з Дональдом Трампом. Йому запропонують угоду, якщо він виграє другий президентський термін, і цілеспрямовані заходи у відповідь, якщо він введе карне мито. Як передає портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Financial Times".

Видання зазначає, чиновники ЄС вважають підхід "пряника та батога" найкращою відповіддю на обіцянку Трампа запровадити мінімальні тарифи у розмірі 10%, що може скоротити експорт ЄС приблизно на 150 мільярдів євро на рік.

Переговорники планують звернутися до команди Трампа після перемоги на виборах, але до вступу на посаду, щоб обговорити, які американські товари ЄС міг би закуповувати у великій кількості. Якщо переговори про покращення торгівлі не увінчаються успіхом і Трамп запровадить вищі тарифи, торговий департамент Єврокомісії складає списки імпортних товарів, які обкладуть митом у розмірі 50% та більше.

Комісар ЄС із торгівлі Валдіс Домбровскіс зазначив, що він сподівається, що обидві сторони зможуть уникнути повторення "конфронтації" минулих років. Він закликав до "спільного підходу" і заявив, що Брюссель відкритий для "цільових угод" щодо скорочення дефіциту в торгівлі товарами на суму 156 мільярдів євро.

Після повномасштабного вторгнення Росії до України у 2022 році ЄС імпортує великі обсяги зрідженого природного газу, щоб замінити постачання з Москви. Дефіцит США за президента Джо Байдена залишається стабільним і в 2023 році досягне 156 мільярдів євро.

Проте чиновники ЄС попереджають, що суттєво збільшити експорт із США складно, оскільки він менш цінний, ніж експорт із ЄС. Домінують сировинні товари, у той час як основними статтями експорту ЄС є фармацевтика, авто, дорогі продукти харчування та напої як шампанське.

Економіка ЄС також зростає трохи менш ніж у два рази швидше, ніж економіка США, що знижує попит.

Головний економіст Goldman Sachs Ян Хатціус нещодавно передбачив, що тарифна війна завдасть більших збитків ЄС, ніж США. Вона коштуватиме 1% ВВП ЄС порівняно з 0,5% ВВП США. Однак вона також збільшить інфляцію у США на 1,1% порівняно з 0,1% у ЄС.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Зеленського відреагували на ще один можливий план Трампа після закінчення війни.