ЄС знову проігнорував занепокоєння Угорщини: про що йдеться

ЄС не бачить загрози Угорщині через санкції Києва проти "Лукойлу"

Санкції України щодо російської компанії "Лукойл", за оцінкою Європейської комісії, не загрожують енергетичним потокам до Угорщини. Як передає портал "Коментарі", про це в інтерв'ю Politico заявив представник Європейської комісії з питань торгівлі Олоф Гілл.

У Єврокомісії кажуть, що Угорщина все ще одержує стільки ж палива, скільки вона отримувала до введення санкцій проти "Лукойлу", і закликала її та Словаччину надати більше інформації, якщо вони хочуть отримати допомогу ЄС.

"Досі ми не спостерігали жодного зменшення потоків нафти до Угорщини після запровадження українських санкцій", – зазначив єврокомісар.

Варто зазначити, що в середині липня місяця Словаччина та Угорщина заявили про зупинення Україною транзиту нафти компанії "Лукойл". Причиною стали санкції, запроваджені Києвом проти цієї російської компанії.

Хоча Будапешт стверджував, що рішення України порушує Угоду про асоціацію, з цим не погодились у ЄС.

Європейська комісія після вивчення ситуації із припиненням транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну констатувала, що підстав турбуватися через енергетичну безпеку Словаччини та Угорщини немає.

Читайте також на порталі "Коментарі" - експорт російської нафти до Угорщини та Словаччини через Україну в липні 2024 року залишався в межах норми, незважаючи на українські санкції проти Лукойлу. Про це пише "Bloomberg".

Інша російська компанія замінила більшу частину лукойлівських барелів.

Джерело Bloomberg на нафтовому ринку розповіло, що Росія у липні експортувала 436 000 тонн сирої нафти до Угорщини та приблизно 356 000 тонн – до Словаччини. Це навіть більше, ніж у червні (коли нафтопереробні заводи MOL у цих країнах перебували на щорічному обслуговуванні) і на тому ж рівні, що й у липні 2023 року.

Лукойл справді припинив постачання у липні, але його обсяги взяла на себе Татнафта, сказав співрозмовник.