Єврокомісія подає до Суду ЄС на Угорщину: що накоїв уряд Орбана

У ЄС вважають, що Угорщина порушує верховенство права та європейські стандарти.

Європейська комісія ініціювала судовий процес проти Угорщини в Суді Європейського Союзу через закон про "захист суверенітету". В Єврокомісії вважають, що цей закон порушує законодавство ЄС та основоположні права, закріплені у Хартії основних прав ЄС. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на "Європейську правду".

Ухвалений Угорщиною закон передбачає створення Офісу захисту суверенітету, який, за словами угорської влади має розслідувати дії, що можуть бути спрямовані на шкоду суверенітету країни, якщо вони виконуються на користь інших держав або іноземних організацій.

У лютому 2024 року Єврокомісія надіслала офіційний лист з висловленням своїх занепокоєнь щодо відповідності угорського закону нормам ЄС, а у травні повторила свої скарги, адже не отримала від уряду Орбана достатньої відповіді.

Основні претензії Єврокомісії стосуються порушення фундаментальних прав: права на приватне життя, свободи вираження думок, свободи об’єднань та права на захист адвокатською таємницею. Крім того, у ЄС вважають, що закон також порушує внутрішні свободи ринку ЄС, директиви про електронну комерцію та захист даних. Угорська влада відхилила ці зауваження, заявивши, що закон відповідає нормам ЄС.

Попри заяви Угорщини, Єврокомісія залишилася на своїй позиції та вирішила звернутися до Суду ЄС.

Цей процес є черговим етапом тривалих суперечок між Угорщиною та ЄС щодо дотримання верховенства права та європейських стандартів. Як повідомляв портал "Коментарі", Угорщина отримала штраф від Суду ЄС через порушення політики щодо мігрантів. Орбан різко розкритикував таке рішення.

Також "Коментарі" писали, що Угорщина погрожує Брюсселю мігрантами та вимагає зняти санкції.