Головна Новини Світ ЄС "Медіа без вибору": чому ЗМІ у Польщі випустили газети з чорними шпальтами та транслювали чорні екрани
commentss НОВИНИ Всі новини

"Медіа без вибору": чому ЗМІ у Польщі випустили газети з чорними шпальтами та транслювали чорні екрани

Протягом цілої доби у Польщі не працювали приватні друковані ЗМІ, радіо та телеканали - журналісти вимагають владу відмовитися від впровадження податку на рекламу

11 лютого 2021, 17:07
Поділіться публікацією:

У Польщі десятки комерційних ЗМІ протестують проти рішення влади ввести податок на рекламу, про це йдеться у Gazeta.pl.

"Медіа без вибору": чому ЗМІ у Польщі випустили газети з чорними шпальтами та транслювали чорні екрани

У Польщі добу не працювали ЗМІ. Фото: джерело

Вчора рівно о 4 ранку за місцевим часом усі приватні ЗМІ вимкнули свої ефіри, доступ до сайтів та радіомовлення. Натомість на екранах з'явився напис на чорному тлі "Медіа без вибору". На деяких телеканалах ще додали "Тут могла бути ваша улюблена програма". Також ЗМІ на чорному екрані розміщували відкритий лист до уряду, який підписали більшість їхніх колег.

Багато з тих, хто долучився до протесту — це найпопулярніші телеканали, найбільш читані газети та улюблені польські радіостанції.

"Польська влада хоче запровадити додатковий податок на рекламу для компаній, які діють легально та не ухиляються від сплати податків та зборів. Влада, посилаючись на наслідки епідемії, хоче покласти на нас додатковий тягар. У цей непростий час це призведе до того, що деякі ЗМІ просто закриються. Роль ЗМІ не в тому, аби боротися із наслідками пандемії, це роль влади. Наша роль — надавати достовірну інформацію нашим громадянам. Немає вільної країни без вільних ЗМІ. Без свободи вибора немає свободи", — йдеться у зверненні Gazeta.Pl у день "чорних шпальт".

Голосування за законопроект про запровадження податку на рекламу відбудеться 16 лютого. Втім ЗМІ закликають свою аудиторію виходити у вихідні на протести, аби влада почула невдоволення населення.

Польська влада, в свою чергу, вже давно розглядає це питання, і каже, що через коронакризу грошей в бюджеті не вистачає. Польські політики вважають, що Інтернет-гіганти не доплачують податків і мають платити більше. Гроші планують передати в Національний фонд здоров'я, на закупівлю вакцин та боротьбу з ковід, будівництво доріг та лікарень. Такі податки вже діють у Франції, Іспанії, Італії.

Нагадаємо, 2 лютого Президент Зеленський підписав Указ про накладення санкцій на власника трьох телеканалів. "Коментарі" розповідали, чи вважають українці цей крок наступом на свободу слова, чи необхідністю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини