МЗС Чехії насторожило заявою: чи час українським чоловікам виїжджати з країни

Міністр закордонних справ Чехії сказав, що країна підтримує українських біженців, але не чоловіків призовного віку

Чехія не готова далі підтримувати чоловіків, які приїхали з України спробувати уникнути військового призову. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський, пише видання "Novinky".

"Я розумію проблему від'їзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і ми вітаємо їх на нашій території", - сказав міністр закордонних справ.

Однак, як уточнив Липавський, тут йдеться не про тих, хто намагається уникнути встановленого законом обов'язку.

У МВС Чехії заявили, що 94 643 чоловіки віком від 18 до 65 років мають тимчасовий захист через війну в Україні.

Зазначимо, раніше радник Офісу президента України Михайло Подоляк висловився про рішення Євросоюзу щодо військовозобов'язаних українців закордоном.

Радник заявив, що повномасштабна війна в Україні триває вже два роки. Багато молодих людей, які виїхали з країни, навіть не підтримують Україну, перебуваючи закордоном.

Читайте також на порталі "Коментарі" - тема про цінність громадянина та обов'язки держави стала актуальною після новини про те, що українським чоловікам за кордоном призупинять надання консульських послуг. І це на фоні інших новин про те, що нам уже зараз не вистачає мільйонів людей, щоб економіка країни продовжувала працювати. А не вистачатиме ще більше. Адже такі рішення значно збільшують ризики, що навіть після закінчення війни люди, які не отримали консульських послуг і відмовилися від українського громадянства, вже не повернуться назад. Чи правильне це рішення влади? Чого зрештою чекати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.