Орбан придумав, як допомогти Трампу зістрибнути з "гачка" допомоги Україні

Politico пише про те, що Орбан погрожує заблокувати кредит для України, щоб допомогти Трампу

Одіозний прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан фактично відкрито погрожує заблокувати допомогу Україні. Цей крок може допомогти кандидату в президенти США від Республіканської партії Дональду Трампу у разі перемоги на виборах відмовитися від подальшої підтримки України у війні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Politico".

Автори матеріалу зазначають, що Віктор Орбан готується вручити "великий політичний подарунок" Дональду Трампу. Будапешт має спосіб, як фактично зробити ЄС заручником ситуації та допомогти Трампу в його передвиборчих перегонах, відмовившись 50-мільярдної позики, яку США, ЄС та лідери G7 запропонували Україні. Це звільнило б Трампа від невигідних зобов'язань, дозволивши йому сказати виборцям, що у разі обрання він "не дасть Україні жодного центу".

Угорщина загрожує не погодитись на зміну правил терміну продовження санкцій. США наполягають на тому, що ЄС має продовжити санкції проти Росії на 36 місяців замість шести місяців. Це дозволить партнерам убезпечити себе від того, що одна з країн ЄС може розморити російські активи, які допомагатимуть закривати кредит.

Європейські дипломати вже звертають увагу, що у разі блокування рішення Угорщиною це коштуватиме ЄС більше грошей. Однак, як зазначає Politico, для Орбана це не є великою ціною.

"Їм (Угорщини – ред.) байдуже, чи доведеться Європі платити більше. Йдеться про допомогу Трампу", - сказав дипломат ЄС.

Автори матеріалу зазначають, якщо Брюссель і Вашингтон спільно підпишуть кредит у 35 млрд євро, Дональд Трамп, який переміг на вибору, буде зобов'язаний обслуговувати його роками. Але якщо кредит буде схвалено без США, він не матиме такого зобов'язання.

Поки Орбан розкидається погрозами, у США дали зрозуміти, що вони розглядають можливість взяти участь у кредиті, хоч і зі значно меншою сумою, і навіть якщо ЄС не зможе продовжити період санкцій. Про це заявили у Європейській комісії. Один із варіантів полягає в тому, що Вашингтон внесе 5 млрд доларів, що приблизно дорівнює сумі російських активів, заморожених у США, і все одно залишить Європі платити левову частку рахунку. Важливо й те, що Японія нещодавно дала сигнал, що може вийти із кредиту, якщо США не братимуть участі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Трамп вже готовий: Орбан заінтригував заявою, як республіканець доб'ється миру в Україні.