Примусове повернення чоловіків до України: ЄС поставив крапку у питанні

У ЄС кажуть, що українським чоловікам не варто переживати, їх не примусово повертатимуть в Україну

У Єврокомісії заявили, що громадян України чоловічої статі призовного віку не виселятимуть із території Європейського Союзу примусово. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю "Радіо Свобода" зробила єврокомісар з внутрішніх справ Ілва Йоханссон.

Позицію Євросоюзу чиновниця пояснила тим, що у демократичних країнах не може бути застосовано диференційований підхід до українських громадян, які оформили тимчасовий захист у Європі. Тому в ЄС не можуть за віком, статтю та військовим обов'язком відсівати певні категорії громадян і насильно відправляти їх до тих країн, звідки вони прибули.

"Це неможливо згідно з Директивою про тимчасовий захист", - зазначила Йоханссон.

На уточнююче запитання, чи міг би ЄС допомогти Україні повернути її чоловіків призовного віку з-за кордону, Йоханссон зазначила, що нікого не виправлятимуть із території Євросоюзу примусово.

"Ми підтримаємо тих, хто хоче повернутися в Україну, і ми обговоримо з українською владою та українським урядом, як зробити це найкращим чином. Ми нікого не виправдовуватимемо з ЄС", – наголосила вона.

Читайте також на порталі "Коментарі" - влада Нідерландів шукає механізми впливу, які допоможуть українським біженцям-чоловікам мобілізаційного віку повернутися до України. Поки що не обговорюють можливі терміни такої процедури, а лише необхідність створення механізму.

Як повідомляє видання De Volkskrant, у парламенті під час обговорення міграційної політики прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф заявив про необхідність повертати українських чоловіків призовного віку до України.

За його словами, Нідерланди не розглядають примусових методів депортації, а скоріше оцінюють можливість створити програму заохочення українських чоловіків до дій, спрямованих на повернення в Україну. Також Дік Схооф наголосив, що у цьому питанні потрібно бути "надзвичайно обережним".