Реакція розчарує Угорщину: В Єврокомісії відреагували на лист від Орбана щодо миру

В Єврокомісії не поспішають коментувати лист від Орбана

Політичний директор голови уряду Угорщини Балаж Орбан, заявив, що "мирний план" прем’єра Віктора Орбана щодо війни між РФ та Україною представлений усім прем'єр-міністрам ЄС. Проте у Європейській комісії заявили про необхідність перевірки наявності такого листа, про це Балаж Орбан повідомив в інтерв'ю Magyar Nemzet.

За його словами, угорський прем'єр ознайомив європейських лідерів з результатами своєї "миротворчої місії" після візитів до України, Росії та Китаю. Він наголосив, що "мирний план" Орбана "лежить на столі кожного прем'єр-міністра ЄС".

Дійсно, речник Єврокомісії Ерік Мамер на брифінгу у Брюсселі повідомив, що необхідно перевірити, чи було отримано листа від угорського прем'єра.

"Ми маємо перевірити, чи ми отримали цей лист. Я не можу спекулювати щодо того, до кого саме звертався пан Орбан, коли казав, що надсилав листа лідерам ЄС", – сказав він.

Мамер також наголосив, що президент Єврокомісії є повноправним членом Європейської ради, тому ці повідомлення будуть перевірені, а результати нададуть пізніше.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Орбан зазначив, що після візитів до Києва і Москви стало зрозуміло, що обидві сторони налаштовані на продовження війни. Він висловив занепокоєння, що без втручання зовнішніх посередників найближчими місяцями можливі серйозні руйнування.

За словами політичного директора, Будапешт розпочав переговори з потенційними посередниками, такими як Туреччина, Китай та Дональд Трамп, який є кандидатом у президенти США. Він також наголосив на важливості ролі Угорщини як посередника між Україною та Росією, підкресливши, що Будапешт може відігравати "серйозну роль у посередництві".