Рішення про третю дозу вакцини прийнято у ЄС

Бустерна доза вакцини від COVID-19 підвищує захист організму, переконані фахівці ЄС

Введення третьої дози вакцини підвищує рівень антитіл, тому регулятор ЄС прийняв рішення про бустерну дозу, інформує агентство Deutsche Welle.

Особи, старші 18 років, отримали нові рекомендації Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency, ЕМА). Відповідно до рішення від 25 жовтня 2021 р. вони можуть щеплюватись третьою дозою вакцини Spikevax/Moderna. Якщо ввести цю дозу через 6-8 місяців після другої, це підвищить рівень антитіл, кількість яких на той момент вже знизився. Отже, громадяни покращать свій захист від COVID-19.

Ймовірні побічні ефекти від введення бустерної дози Moderna такі ж, як і від другої, про що можна докладно дізнатись у документі ВООЗ. У рідкісних випадках виникає почервоніння у місці уколу, відчувається втома, головний біль та інші. Вказується, що усі серйозні випадки поганого самопочуття відстежуються, зокрема, слідкують за появою запальних захворювань серця.

Рішення, прийняте Європейським агентством, є рекомендацією. Кожна країна ЄС самостійно вирішуватиме, чи виконувати його, залежно від епідеміологічної ситуації і нових досліджень щодо отримання третьої дози вакцини.

Бустерну дозу можна робити також вакциною BioNTech/Pfizer, відповідне рішення ЕМА прийнято раніше. Крім того є рекомендація щодо додаткового щеплення осіб, які мають ослаблений імунітет.

Moderna – американська вакцина на основі мРНК, розроблена у 2020 р. У молодих людей, щеплених даним препаратом, виникали рідкісні побічні ефекти (міокардит). Тому його припинили використовувати для цієї групи громадян у Швеції і Данії.

Biontech/Pfizer – німецько-американська мРНК-вакцина, яка першою отримала дозвіл на проведення щеплень від COVID-19 у ЄС.

Видання "Коментарі" інформувало своїх читачів раніше, чому українських медиків не примушують вакцинуватись.