США здають позиції: чи готовий ЄС брати на себе основний тягар підтримки України

США не готові підвищувати ставки у протистоянні з Росією

На тлі виборів та внутрішньої нестабільності у США Євросоюз готовий брати на себе відповідальність та мати визначальний вплив на забезпечення миру і безпеки в Україні, переконаний політолог Ігор Чаленко.

Про це, за словами політолога, зокрема, йдеться у безпекових зобов’язаннях, які підписали Україна і ЄС.

"Безпекова угода з Євросоюзом – це, перш за все, декларативні домовленості. Але що зробила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, погодивши цю угоду? Вона фактично відкрила серед країн-членів ЄС дискусію про необхідність європейських держав відігравати ключову роль у гарантуванні безпеки для України. ЄС фактично задекларував готовність брати на себе основний тягар підтримки України. Це позитивний сигнал, зважаючи на невизначеність зі Штатами", - заявив Ігор Чаленко.

Політолог також зазначив, що безпекова угода між Україною та Євросоюзом – безстрокова, тоді як з окремими країнами офіційний Київ підписує угоди терміном на 10 років. Щоправда, зауважив він, домовленості з ЄС будуть переглядатися раз на 10 років.

Портал "Коментарі" раніше писав, що Україна і ЄС підписали безпекову угоду з фінансовими зобов’язаннями. Документ, що має назву "Спільні безпекові зобов'язання між Європейським Союзом та Україною", суттєво відрізняється від двосторонніх безпекових угод України та держав-членів НАТО. Зокрема, угода з ЄС не містить жодних згадок про майбутнє членство України в Альянсі та про його підтримку, оскільки до ЄС входять як позаблокові держави (Австрія, Ірландія), так і Угорщина, що загалом утримується від підтримки України.