Стало відомо на що пішли мільярди євро міжнародної допомоги

Від початку війни ЄС, його держави та інституції мобілізували майже 20 мільярдів євро допомоги Україні

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Європейський Союз (ЄС) перерахував на підтримку нашої держави 19,7 мільярда євро, пишуть "Коментарі" за інформацією оприлюдненою в Парламенті.

Кошти надавали на макрофінансову допомогу, бюджетну підтримку, екстрену та гуманітарну допомогу. Окрім того, як уточняють в Комітеті з питань інтеграції України до ЄС, у рамках Європейського фонду миру було втілено заходи військової допомоги на суму в 3,1 мільярда євро.

Інші напрями підтримки Євросоюзом України також включають:

- пакет екстреної допомоги: 330 мільйонів євро;

- підтримка громадянського суспільства: 31 мільйон євро;

- відновлення шкіл: 100 мільйонів євро;

- заходи реагування на кризи: 79 мільйонів євро;

- гранти ЄС для проєктів зі змішаним фінансуванням: 94 мільйони євро;

- поточні проєкти, пристосовані для задоволення нагальних потреб на місцях: 185 мільйонів євро;

- підтримка кібербезпеки: 10 мільйонів євро.

Як писали "Коментарі", Велика Британія виділить Україні 2,3 млрд фунтів. А Рада ЄС погодила новий механізм допомоги Україні на 2023 рік на 18 млрд євро. Крім того, Конгрес США підтримав надання близько 45 млрд доларів екстреної допомоги Києву в різних формах, передусім для потреб оборони.

Ми також писали, що Рада директорів Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка входить в структуру Світового банку, підтримала програму фінансування українського бізнесу на 2 млрд доларів. Програма передбачає торгове фінансування для українських банків, агросектора та малого й середнього бізнесу. Загальний обсяг проєктів українських підприємств, що потенційно будуть профінансовані, може становити більш як 6 млрд доларів.