У ЄС серйозно стурбовані поглибленям економічної співпраці між Росією та Туреччиною

ЄС непокоїть поглиблення економічних відносин Туреччини з РФ

ЄС стурбований, що Росія та Туреччина посилюють свої економічні відносини, незважаючи на війну в Україні та міжнародні санкції. Відповідне занепокоєння висловив у листі високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель до парламенту Євросоюзу.

Голова Європейської дипломатії заявив, що поглиблення економічних відносин між Анкарою та Москвою дає Євросоюзу "привід для великої стурбованості". Окрім цього, поточна політика Туреччини "не приєднуватися до обмежувальних заходів ЄС щодо Росії" також викликає занепокоєння у ЄС.

Жозеп Боррель заявив, що ЄС та Туреччина утворюють митний союз і у такий спосіб забезпечують вільне переміщення товарів, у тому числі товарів "подвійного призначення", що можуть використовуватись у цивільних та військових цілях. Дипломат наголосив, що дуже важливо, аби Туреччина не пропонувала Росії жодних обхідних доріг.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Туреччина стає притулком для злочинців з інших країн. 4 листопада в Стамбулі затримали сербського наркобарона Желко Боянича. Зловмисника оголосили в міжнародний розшук. До турецької столиці він потрапив завдяки підробленому паспорту. Цей арешт викликав широкий резонанс у Туреччині та навіть привернув увагу лідера опозиції. Мафіозні угруповання з Балкан, Кавказу та арабських держав створили власні банди у Туреччині. Це пов'язано не тільки з географією країни, яка робить Туреччину мостом до Європи, а перебування злочинців не до вподоби опозиціонеру Кемалю Киличдароглу. В останні роки з'явилися ознаки того, що міжнародні злочинці створюють бази в турецьких містах. Про це свідчать численні мафіозні вбивства, які сталися в Туреччині. 7 вересня Йован Вукотич був убитий у Стамбулі.