В Угорщини закінчився дедлайн перед ЄС: чи пояснили вони свої дії

Угорщина проігнорувала запит Європейського Союзу щодо небезпеки видачі віз для росіян та білорусів.

Європейська комісія встановила для Угорщини дедлайн до 19 серпня пояснити, чому Будапешт вирішив спростити в’їзд на свою територію громадянам Росії та Білорусі. Однак в Угорщині відповіли лише зухвалою заявою.

Європейська комісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон надіслала до Угорщини прохання у якому вимагає пояснити зміни до імміграційної політики країни. У своїй заяві Йоганссон вказала, що видача довгострокових віз визначається внутрішньою політикою країн ЄС, однак дії Угорщини можуть становити загрозу для безпеки Європейського союзу, зокрема стати механізмом обходу санкцій для громадян Росії та Білорусі. Єврокомісарка закликала Угорщину відповісти на це повідомлення не пізніше 19 серпня.

Як вказує видання Euractiv з посиланням на представника Європейської комісії відповіді від Будапешту, так і не було отримано. Натомість міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що дії Будапешту не створюють небезпеки для ЄС.

"Включення громадян Росії та Білорусі в програму "Національна картка" не становить жодного ризику для безпеки з погляду Шенгенської зони, оскільки ці особи все одно повинні пройти комплексну перевірку для в’їзду та перебування в Угорщині", – сказав Сіярто.

Також угорський дипломат назвав "простою брехнею" критику від інших країн ЄС, зокрема щодо ризику, що росіяни зможуть безперешкодно відвідувати інші країни Шенгенської зони завдяки можливості потрапити в Угорщину за їх спрощеною програмою.

Ймовірно, питання зміни угорського міграційного законодавства буде одним з головних під час зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС, яке відбудеться наступного тижня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Німеччині відреагували на рішення Угорщини спростити видачу віз для росіян та білорусів.

Також "Коментарі" писали про першу реакцію Угорщини на бої в Курській області.