Вже за кілька тижнів ЄС готується до нової хвилі біженців з України: яка причина

Жозеп Боррель прогнозує, що через російські удари по енергосистемі ще більше українців виїдуть із країни

Наближаються холоди і вже за кілька тижнів в Україні може виникнути надзвичайна ситуація через безперервні російські удари по енергетичній інфраструктурі. Все це може призвести до того, що ще більше українських громадян "будуть змушені залишити свої будинки та країну". Як передає портал "Коментарі", таку заяву у своєму блозі зробив високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель.

"За кілька тижнів в Україні може виникнути надзвичайна ситуація, яка призведе до того, що ще більше українців будуть змушені залишити свої будинки та країну", – йдеться у повідомленні топ-дипломата.

Він нагадав, що Москва систематично руйнує енергетичну інфраструктуру в Україні, щоб залишити українців без світла, води та опалення, і що українці вже стикаються з відсутністю електроенергії.

За словами Борреля, Росія пошкодила 68% енергетичних потужностей України і зараз залишилося лише близько 10-11 ГВт виробничої потужності електрики, тому перебої в електропостачанні можуть зрости до 20 годин на день.

Топ-дипломат також зазначив, що російські ракетні атаки на електропідстанції можуть призвести до зупинення атомних електростанцій, які працюють в Україні, а це може призвести до ядерної катастрофи.

Жозеп Боррель вкотре звернувся із закликом до міжнародних партнерів прискорити постачання Україні систем ППО та перехоплювачів, щоб уникнути постійного циклу "ми ремонтуємо – вони руйнують".

Він також наголосив, що Україна має отримати можливість завдавати ударів по аеродромах та пускових майданчиках на території Росії, щоб зупиняти атаки ще до їх початку.

Читайте також на порталі "Коментарі" - в ООН натякнули, що українські біженці можуть залишитися без фінансової допомоги.