Байден пообіцяв Європі більше "військових можливостей": які країни отримають допомогу

Насамперед підтримку отримають центральноєвропейські країни-члени НАТО

Президент США Джо Байден пообіцяв центральноєвропейським членам НАТО у четвер, 9 грудня, "додатковий військовий потенціал" і пообіцяв залучити їх до прийняття рішень щодо регіону, сказав радник президента Литви. Про це повідомляє Reuters.

Байден запевнив союзників, що жодних домовленостей із Росією за спинами країн не буде, повідомила журналістам радник президента Литви Аста Скайсгірите.

У Вашингтоні високопоставлений чиновник адміністрації Байдена сказав, що Байден також підтвердив прихильність США положенню про колективну оборону статті 5 Хартії НАТО, згідно з якою збройний напад на одного члена вважається нападом на всіх.

Байден також розмовляв із президентом України Володимиром Зеленським і "ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їх союзники та партнери віддані принципу "без України ніяких рішень чи дискусій щодо України"", – йдеться у повідомленні Білого дому.

Телефонна розмова Байдена зі східними лідерами НАТО відбулася після його обіцянки про зустрічі на високому рівні з Росією та основними союзниками по НАТО, щоб обговорити стурбованість Москви та можливість "знизити температуру на східному фронті".

Чиновник адміністрації заявив, що Сполучені Штати готові обговорити питання безпеки з Москвою, але Байден не пішов на поступки під час телефонної зустрічі у вівторок, 7 грудня, з президентом Росії Володимиром Путіним.

Байден спілкувався з лідерами центральноєвропейських країн НАТО вздовж кордону альянсу з Росією, Білоруссю та Україною – Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії.

"Він сказав, що у цих країнах можливі додаткові елементи заспокоєння та додаткові військові можливості", не називаючи можливих місць, сказав Скайсгірите.

"Питання європейської безпеки необхідно обговорювати з усіма членами НАТО, а країни, що не входять до Альянсу, не мають права вето на рішення НАТО", – написав президент Естонії Алар Каріс у Twitter після дзвінка.

Байден сказав, що Україна є "суверенною країною, яка має вирішувати своє майбутнє", і попередив президента Росії Володимира Путіна про "дуже серйозні наслідки, узгоджені з європейськими партнерами", якщо Росія вторгнеться в Україну, сказав Скайсгірите.

Росія в четвер, 9 грудня, продовжувала шквал ворожої риторики щодо України та порівнювала кризу там із найнебезпечнішим моментом холодної війни, чекаючи, поки Байден запросить її на можливі переговори з країнами НАТО.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив Байдену, що постійне розміщення американських військ у його країні буде "найефективнішим" для стримування та безпеки у регіоні.

Як повідомляли раніше "Коментарі", США та НАТО вирішують, як відповісти на агресію РФ проти України.