Чехія виділила гроші на навчання українських льотчиків

Навчання у Чехії пройдуть студенти Національного авіаційного університету в Києві

Уряд Чехії ухвалив рішення виділити майже 1 млн євро на навчання в країні 20-25 українських льотчиків цивільної авіації. Про це повідомив на пресконференції міністр закордонних справ Ян Ліпавський, пишуть "Коментарі".

Гроші надійдуть із програми гуманітарної та економічної допомоги Україні, яку чеський уряд затвердив 2022 року. У межах цієї програми Чехія взяла на себе зобов’язання щорічно виділяти по пів мільярда крон (21 млн євро) у період із 2023 до 2025 року.

Навчання у Чехії пройдуть студенти Національного авіаційного університету в Києві. Отримавши знання, вони будуть готові до управління літаком цивільної авіації у ролі другого пілота. Головна мета проєкту – забезпечити українським цивільним льотчикам необхідну підготовку, що зараз неможливо здійснити в Україні, а також підтримати відновлення цивільного авіасполучення в Україні.

"Таким чином, проєкт сприятиме якнайшвидшому відновленню повітряного руху і, отже, загальній реконструкції країни", – пояснили у чеському МЗС.

На першому етапі відберуть 20-25 студентів з Національного авіаційного університету у Києві. Навчання у Чехії проходитиме у співпраці з місцевою організацією, яка проводить сертифіковану льотну підготовку.

Нещодавно Чехія під час зустрічі у форматі "Рамштайн" запропонувала партнерам розширити програму модернізації танків Т-72 для України. Країна висловила готовність модернізувати ще кілька десятків додаткових танків у межах спільного проєкту зі США та Нідерландами, який початково передбачає модернізацію 90 Т-72.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україна готується відкрити цивільні авіарейси – французький міністр.