Латвія оголосила про намір відгородитися від Білорусі парканом

Латвія витратить на укріплення кордонів понад 40 мільйонів євро

Кабінет Міністрів Латвійської Республіки схвалив рішення про фінансування будівництва паркану на кордонах держави з Росією та Білоруссю. Про це повідомляють у прес-службі Міністерства внутрішніх справ Латвії.

У повідомленні зазначається, що для захисту кордону від нелегального перетину на ньому зведуть інфраструктуру. Про необхідність паркану з колючого дроту на кордонах повідомило уряду Міністерство внутрішніх справ. Там вважають, що є реальна загроза незаконного перетину кордону з боку Білорусі.

Планується побудувати захисну інфраструктуру на державних сухопутних кордонах - латвійсько-білоруському та латвійсько-російському.

Спочатку планують захистити межі держави з боку Білорусі. Там буде закуплено та встановлено огорожу з колючого дроту та пункти нагляду, а також оновлено межі земельних ділянок, насаджено дерева.

У 2021 році на закупівлю та встановлення огорожі з колючого дроту виділять суму в 1 729 421 євро. Втім, укріплюватимуть кордони й протягом наступних трьох років. Для будівництва прикордонної інфраструктури у 2022 році виділять 14 087 164 євро, у 2023 році - 18 943 465 євро та у 2024 році - 6 150 504 євро. Отже, загальна сума фінансування укріплення кордонів складає 40 910 554 євро.

У Латвії створять спеціальну програму фінансування "Розвиток інфраструктури державного кордону", в межах якої виділятимуть кошти на безпеку кордонів. У цьому році гроші на паркан виділять з програми державного бюджету “Фонди на випадок непередбачених обставин”.

Як писав портал "Коментарі", Україна відправила гуманітарну допомогу Литві у вигляді колючого дроту.