Перші результати референдуму: чи хочуть мешканці Молдови в ЄС і чи залишається Санду президентом

У Молдові під час виборів лідирує Санду, на референдумі розрив скорочується

У Молдові виходить на фінішне пряме опрацювання протоколів за голосами виборців на президентських виборах та конституційному референдумі з євроінтеграції. Чинна глава держави Майя Санду набирає більшість голосів, проте результату референдуму поки що передбачити неможливо, хоч у Центральній виборчій комісії Молдови вже заявили, що більшість виборців на референдумі проголосували проти вступу своєї країни до Європейського Союзу.

Так, за результатами опрацювання 98% бюлетенів Майя Санду лідирує в першому турі з результатом 41,86% голосів. За її суперника, проросійського кандидата Олександра Стояногло проголосували 26,32%. На третьому місці - Ренато Усатий - 13,78%. З огляду на результати в країні, відбудеться другий тур президентських виборів, оскільки ніхто не набрав більше половини голосів. Він запланований на 3 листопада, протистояти один одному будуть Санду і Стояногло.

За результатами референдуму про вступ до ЄС думки громадян розділилися порівну - 50,10% проголосували проти, а 49,90% - за, опрацьовано 98% бюлетенів. Водночас аналітики вважають, що позитивна відповідь все ще може здобути перемогу, оскільки ще не до кінця підраховано голоси представників діаспори, які в основному виступають за ЄС.

Питання в бюлетені звучало так: "Ви підтримуєте внесення змін до Конституції з метою приєднання Республіки Молдова до Європейського Союзу?".

За повідомленням ЦВК, явка на виборах становила 51,4% або 1,54 млн. виборців. Найактивнішими виборцями у Молдові стали мешканці Дондюшан (район на півночі) – 50,9%, Тараклії (район на півдні) – 49,4%, Гагаузії (на південному сході країни) – 49,4%, Окниці (на північно- сході біля кордону) з Україною) – 48,1%.

Читайте також на порталі "Коментарі" - путінський режим вклав близько 100 млн. євро у спробу зірвати президентські вибори в Молдові та референдум щодо вступу до Європейського Союзу за допомогою операцій з дезінформації та дестабілізації, а також виплат виборцям. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр Молдови Крістіна Герасимов, повідомляє агентство Bloomberg.