Потяги замість літаків: Greenpeace пропонує ЄС скасувати рейси на короткі відстані

Учені говорять, що поїзди менше забруднюють атмосферу, ніж літаки

Міжнародна природоохоронна організація Greenpeace наголосила та закликала країни Євросоюзу скоротити або скасувати кількість перельотів на короткі відстані. Про це пише Forbes.

Причина - рівень забруднення повітря, адже літаки викидають в атмосферу вуглекислий газ в об'ємах, що більші в кілька разів за об'єми СО2, який продукують потяги. Мова йде про об'єм в 9-13 разів більший, тобто літак більше забруднює повітря, ніж потяг. Відповідні дослідження провів аналітичний центр OBC Transeuropa. Замовником досліджень виступає Greenpeace.

Дослідники не лише оцінювали рівень забрудненості повітря, а й провели соціальні опитування громадян в різних країнах Європи. Досліджено більше 150 рейсів до Євросоюзу та 250 рейсів між країнами Союзу, а також до Великобританії, Норвегії та Швейцарії. Менше шести годин потрібно європейцю, щоб дістатися, наприклад, з Парижу до Амстердаму, або з Мадриду до Барселони.

За словами представниці Greenpeace Лорелей Лімузен, Європа має розвивати залізничну галузь, що менше забруднює повітря викидами СО2.

"Авіаційна промисловість є однією з найбільш шкідливих для клімату. За останні десятиліття авіація найбільше викинула парникових газів у Європі. Скорочення повітряного руху необхідно для обмеження швидкості глобального потепління до 1,5°C. Лише 1% населення планети літає і відповідає за половину об'єму глобальних викидів авіації. Якщо ця тенденція зберігатиметься, то авіаційна промисловість робитиме значний внесок у колапс, який станеться через зміни в кліматі. Ми повинні повністю змінити спосіб руху", - йдеться в дослідженні.

У авіаційній галузі ж хочуть повернутися на той рівень, який був до COVID-19 до 2024 року. Планується подвоїти кількість рейсів у всьому світі до 2037 року. Уряди підтримали авіаційну промисловість шляхом збільшення інвестицій та субсидіями, але від цього постраждала залізнична промисловість. Менше 7% пасажирів їздять залізничним транспортом в Європейському Союзі.

В звіті наголошується, що поїзди є легкодоступним та екологічно чистим альтернативним видом транспорту. Відповідно до опитувань, проведених European Investment Банком, 62% європейців підтримують заборону перельотів на короткі відстані та розвиток залізничного транспорту.

Ключові висновки

51 (34 %) із 150 найбільш завантажених рейсів у ЄС можна здійснити поїздом менш ніж за шість годин.

73 (29 %) із 250 найбільш завантажених рейсів у Європі (ЄС, Норвегія, Швейцарія та Великобританія) можуть бути здійснені поїздом менш ніж за шість годин.

41 (27%) із 150 найбільш завантажених рейсів ЄС мають альтернативні прямі нічні поїзди у 2021 році. Для 81 мільйона європейських авіапасажирів доступні такі поїзди.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні запрацювала екопрокуратура.