Прем’єр Грузії розкрив план дій після протестів опозиції

Правляча партія Грузії здобула більшість голосів: опозиція готує акції протесту

26 жовтня у Грузії пройшли парламентські вибори, де головна боротьба розгорнулася між проросійською партією "Грузинська мрія" та опозиційними проєвропейськими силами. За попередніми даними, правляча партія отримала понад 54% голосів, що дозволяє їй залишитися при владі. Водночас, чотири опозиційні партії, які змогли подолати 5-відсотковий бар'єр, разом набрали близько 35% голосів.

Після оголошення результатів виборів, опозиція заявила, що не визнає їх і планує організувати акції протесту. Однак прем’єр-міністр Іраклій Кобахідзе запевнив, що парламент розпочне роботу, як і планувалося, і уряд буде сформовано, незважаючи на незгоду опонентів.

“За всі ці роки вони жодного разу не змогли ухвалити результати виборів, гідно сприйняти свою поразку. Вони зазнали поразки вдев'яте… Будь-яка спроба оскаржити конституційний устрій неприйнятна”, – наголосив Кобахідзе.

Тепер, здобувши більшість у парламенті, "Грузинська мрія" має можливість обрати нового президента країни. Згідно з новими правилами, главу держави обиратиме спеціальна колегія, до якої увійдуть депутати парламенту, представники автономій Абхазії та Аджарії, а також місцевих органів влади. Вибори президента мають відбутися протягом 45 днів після першого засідання парламенту.

Втім, партії поки не вистачає необхідної кількості голосів для імпічменту чинного президента Саломе Зурабішвілі. Для цього знадобиться підтримка 100 депутатів, що на сьогодні є недосяжним для правлячої сили.