Президент Сербії пригрозив Україні: втратить усе, що мала в руках

Сербський лідер Александар Вучич заявив, що Зеленський може втратити важливий козир на Балканах.

Президент Сербії Александар Вучич різко негативно відреагував на можливість визнання Україною незалежності Косова. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Radio Slobodna Evropa.

Українські народні депутати Олександр Мережко та Олексій Гончаренко підписали звернення до керівників МЗС США, Великобританії та ЄС з проханням розглянути критичну ситуацію на Балканах, яка може відвернути увагу Європи від України.

У тексті звернення є згадка про Косово, яке зазначається "суверенною країною та дієвою демократією". У Сербії ця згадка викликала припущення, що Україна готова визнати незалежність Косово. А президент Сербії Александар Вучич різко відреагував та заявив, що у разі такого кроку України, вона "втратить все, що мала" у плані політичної довіри Сербії.

"Як після цього Україна може говорити, що вона дотримується міжнародного публічного права. Я переконаний, що Зеленський не відпустить цей козир", - сказав сербський лідер.

Посол України в Сербії Володимир Толкач заявив, що в українському суспільстві все більше голосів на підтримку незалежності Косова, однак український дипломат наголосив "позиція України є принциповою і стабільною - Україна поважає територіальну цілісність Сербії".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Пентагон оголосив важливе рішення президента Сполучених Штатів Джо Байдена щодо американських винищувачів F-16 для України.

Також "Коментарі" писали, що ЮНЕСКО планує змінити статус трьох історичних об’єктів в Україні. Два об'єкти знаходяться у Києві, а один у Львові.