Проти формули миру Зеленського: хто у Раді Європи наклав вето

Угорщина намагається просувати в ЄС "мирний план" Китаю по Україні

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто виступив проти резолюції Ради Європи щодо безальтернативності мирного плану України. Як передає портал "Коментарі", про це топ-дипломат Угорщини написав на своїй сторінці у Facebook.

"Раді Європи зараз 75 років, це могло б бути чудовою платформою для укладання миру, але після виключення росіян цю можливість тут втрачено. Замість фантазування про ядерну війну нам нарешті потрібні реальні мирні переговори. Справжні мирні переговори можуть відбутися тільки тоді, коли всі сторони, що воюють. сидять за столом", - висловився дипломат.

За його словами, сьогодні Рада хотіла ухвалити резолюцію, в якій хотіла визнати виключно мирний план президента Володимира Зеленського як формулу миру, яку треба розглянути та підтримати. Однак Угорщина вважає це неприпустимим.

Мабуть, натякаючи на Китаю Сійято заявив, що інші країни теж планували мирні плани, які не гірші від українського президента. Саме тому Будапешт виступив із ініціативою включити інші мирні плани до резолюції Ради Європи. Але оскільки більшість відхилила цю пропозицію, Угорщині довелося накласти вето, щоби резолюції Ради не було, заявив Сійярто.

Читайте також на порталі "Коментарі" – менше місяця залишається до Глобального саміту миру у Швейцарії. Розмови про ймовірні переговори України та Росії після нього виникають останнім часом все частіше. При цьому США вустами голови Держдепу Ентоні Блінкена знову дали зрозуміти, що підтримає будь-які рішення України, запевняючи, що "ніколи нічого не буде про Україну без України". Про що говорять переговорні розклади зараз і в перспективі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.