РФ має програти: чого Захід не розуміє про війну в Україні

Захід досі не визначився з політичною матрицею, як може бути врегульоване питання російсько-української війни

Головна проблема західних союзників України полягає в тому, що вони не розуміють, якими мають бути геополітичні параметри поразки Росії, заявив політолог Тарас Жовтенко.

"Партнери говорять, що Україна повинна виграти, а Росія – програти. Постає питання: а як має виглядати поразка РФ? Це має бути розгром російської армії на території України? Це має бути демонтаж російської військової інфраструктури на європейській частині території РФ, щоб вона у найближчому майбутньому не змогла знову вдатися до агресії? Чи може це має бути демонтаж всього російського військового потенціалу, включно з ядерним потенціалом? Або зміна політичного режиму в кремлі? Всі ці питання є відкритими для Заходу. Вони закінчуються трьома крапками для лідерів європейських країн", - заявив Тарас Жовтенко.

Більше того, зазначив політолог, на Заході немає єдності у відповіді на питання, якою має бути поразка Росія.

"Звідси політичне врегулювання та завершення війни в Україні у Берліні розуміють по-одному, в Лондоні – по-другому, у Вашингтоні – по-третьому. Всі лише погоджуються, що Україна не повинна програти, а війна має бути завершена дипломатичним шляхом. Це така загальна формула "за все хороше – проти всього поганого". Натомість конкретні обриси поразки Росії у війні нікому незрозумілі. Наслідком цього є відсутність системності у питаннях, яку допомогу, від кого та в яких об’ємах має отримувати Україна. Союзники розуміють, що з військової точки зору треба допомагати Києву. Але політична імплікація військової допомоги сприймається по-різному. Хтось говорить, що Україні треба надати дозвіл бити вглиб Росії. А хтось говорить, що дозвіл не потрібно надавати, бо може початися третя світова війна. Відсутність єдності лише продовжує війну", - відзначив він.