Сейм Литви обговорює зміну назви для Росії: який варіант розглядають

Комітет майбутнього в литовському сеймі почав обговорення зміни назви для Російської Федерації.

Комітет майбутнього в Сеймі Литви почав дискусію про можливе перейменування назви Росія або Російська Федерація на Московію в литовській мові. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Європейська правда".

Керівник комітету Раймундас Лопата заявив, що його країна називає Росію Росією, через те, що вони так самі себе називають, однак з урахуванням історичного контексту Литва хоче знайти більш прийнятну назву для Росії.

"З урахуванням історичного контексту Великого князівства Литовського ми будемо шукати більш прийнятну і точну оцінку історичної ролі країни для Литви і Заходу, ніж вкорінений у західній свідомості великоросійський наратив", - повідомляє Лопата.

Наразі Комітет майбутнього в Сеймі Литви працюватиме над альтернативою назвою для Росії, зокрема розглядається варіант Московія.

"Ми уточнимо, як краще називати країну, яку ми традиційно називаємо Росією: чи слід її називати Росією, чи Московією, чи якось інакше", – повідомив Раймундас Лопата.

Нагадаймо, що на сайті президента України з'явилась 23 листопада 2022 року петиція про перейменування Росії на Московію. Звернення набрало понад 25 тис. голосів, а Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра України з проханням щодо його комплексного опрацювання питання з залученням наукових кіл.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, чи підтримують українці перейменування Росії на Московію.

Також "Коментарі" писали про голову квазіутворення "ДНР" Дениса Пушиліна, який підписав "указ" про перейменування Донецька.