Стали відомо, звідки в Альпах з'являється рожевий лід

Рожеве забарвлення може остаточно знищити льодовики в італійських Альпах

Вчені розкрили секрет незвичайного природного явища в Альпах в Італії. Лід, який отримав рожевий відтінок, насправді атакували водорості. Вони можуть підсилити ефект від глобального потепління й остаточно знищити льодовики, пише The Guardian.

Під загрозою зникнення опинився льодовик Презена. Саме там вчені почали помічати брили льоду рожевого відтінку. Після лабораторних тестів вдалося з'ясувати, що на поверхні оселилися колонії водоростей Ancylonema nordenskioeldii. І крім незвичайного видовища, приємного в цьому явищі мало. Водорості можуть прискорити танення льодовиків, які й так чимало страждають від глобального потепління.

"Поява і розмноження таких мікроорганізмів в льодовиках - це нормально. Так може бути у літній період. Але настільки інтенсивне фарбування в рожевий колір через водорості приховує справжню загрозу для вічної мерзлоти", - говорить представник Національної дослідницької ради Італії Б'яджо Ді Мауро.

Чисті льодовики здатні відбивати до 80 відсотків сонячного світла і відправляти його назад в атмосферу. Однак водорості роблять поверхню більш темною, тому вічна мерзлота починає інтенсивно поглинати тепло і, відповідно, танути. Далі замкнене коло - що більше тане лід, то більше водоростей. Що більше водоростей, то швидше тане лід.

Раніше подібного явища в італійських Альпах не спостерігали. А ось в Гренландії рожеві льодовики траплялося бачити й раніше. Тепер вчені з'ясовують, як мікроорганізми могли опинитися в горах Італії.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, як в Італії намагаються врятувати льодовики з допомогою брезенту.