Вучич пояснив, чому "дружня" до РФ Сербія засудила Росію у війні проти України

Сербія засуджує агресію РФ проти України, але продовжує співпрацювати з Кремлем.

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що його країна щодо України та Росії проводить свою власну політику та не сидить на двох стільцях. Вучич підписав документ у якому засуджується російська агресія, однак деякі пункти декларації щодо війни в Україні сербський президент змінив.

9 жовтня у хорватському Дубровнику пройшов третій саміт "Україна-Південно-Східна Європа". За його підсумками президент Сербії Александар Вучич підписав декларацію з 18 пунктів, у яких війна в Україні вважається "злочином проти українського народу, порушенням міжнародного права" та становить загрозу для миру у Європі та світу загалом.

Російські пропагандисти розкритикували Вучича вказуючи, що "дружня" до РФ Сербія засуджує Росію за війну в Україні. Президент Сербії прокоментував ці заяви вказавши, що Белград йде своїм шляхом.

"Стілець у нас один, сербський. Ми будемо вести нашу політику, ви – свою. У нас немає проблем", – сказав Вучич.

Також Вучич наголосив, що у підсумковій декларації йому вдалось змінити деякі пункти. Як повідомляють балканські ЗМІ, Вучич зміг забрати пункт про зобов’язання посилювати санкції проти РФ, а також наполіг на скасуванні військової допомоги. За його словами, "ми не хотіли, щоб це було прямо написано", тому така допомога може бути будь-якою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що цьогоріч російського диктатора Володимира Путіна привітала найменша кількість іноземних лідерів з днем народження. Зокрема вперше від привітань відмовився президент Сербії Александар Вучич.

Також "Коментарі" писали, що Вучич дав пораду канцлеру Німеччини Олафу Шольцу щодо війни в Україні.