Угорський міністр консультувався з Москвою, поки Орбан вмовляв Зеленського припинити вогонь

Ні Будапешт, ні Москва не приховують, що розмова стосувалася України.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто спілкувався з російським колегою Сергієм Лавровим, поки угорський прем'єр Віктор Орбан відвідував Київ. На цей дзвінок Сійярто до Москви звернуло увагу видання "Європейська правда".

На сайті МЗС Угорщини зазначається, що дзвінок ініціював Будапешт - сторони "високо оцінили рівень російсько-угорського політичного діалогу".

Під час розмови сторони "наголосили на необхідності безумовного забезпечення Києвом прав усіх національних меншин, які проживають у країні", цитує "Європейська правда".

"Акцентовано, що двостороння взаємодія, незважаючи на вкрай непросту міжнародну обстановку, продовжує поступально розвиватися в дусі здорового прагматизму й взаємної вигоди", – вказує МЗС РФ.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що стало відомо, як Зеленський відреагував на пропозицію Орбана про переговори з РФ. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня перебував у Києві з візитом. Під час цього візиту він просив президента Володимира Зеленського про "перерву" у війні та перемовини з терористичною Росією.

Про реакцію Володимира Зеленського на таке прохання, враховуючи попередні проросійські висловлювання Орбана, в ефірі телемарафону розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква. Зокрема, за його словами, президент України надав прем'єр-міністру Угорщини можливість висловити свої думки. При цьому Жовква каже, що переговори відбулися у декількох форматах: спочатку лідери розмовляли без присутності делегацій, а потім у складі делегацій. Пропозиція про перемовини з Росією звучала в обох частинах зустрічі, і Орбан повторив її на прес-конференції.