Вибори в Грузії: міжнародні спостерігачі заявили про значні порушення

26 жовтня, у Грузії пройшли парламентські вибори

Парламентські вибори в Грузії відбулися з численними порушеннями, що серйозно підірвало демократичну цілісність виборчого процесу.

Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на заяву Міжнародної місії ENEMO. Організація зазначила, що вибори проходили "в умовах поляризації та обмежень, що підривало інклюзивність, прозорість і чесність процесу, поставивши під загрозу його демократичний характер".

Серед найбільш серйозних порушень були насильство щодо членів опозиції, залякування виборців, кампанії з дискредитації спостерігачів та масове зловживання адміністративними ресурсами.

"Обмежувальні правила передвиборчої кампанії обмежили конкуренцію, посилили тиск на громадянське суспільство та ЗМІ, звузивши простір для критики влади", – заявив голова місії ENEMO Златко Вуйович.

Місія також висловила занепокоєння щодо незалежності та неупередженості ЦВК. За словами Вуйовича, вибори відбулися на тлі вкрай поляризованої політичної ситуації, поглибленої розбіжностями щодо законодавства, зокрема прийняття закону про "іноагентів", що викликав масові протести проти уряду.

Загалом до органів управління виборчим процесом було подано 216 скарг:

  • щодо діяльності ДВК – 78,
  • зловживання адміністративними ресурсами – 28,
  • порушення під час агітації – 75.

Ще 40 скарг залишаються на розгляді, 17 з них були задоволені, інші відхилені.

Нагадаємо, що "Коментарі! писали про те, що прем’єр Грузії розкрив план дій після протестів опозиції. 26 жовтня у Грузії пройшли парламентські вибори, де головна боротьба розгорнулася між проросійською партією "Грузинська мрія" та опозиційними проєвропейськими силами. За попередніми даними, правляча партія отримала понад 54% голосів, що дозволяє їй залишитися при владі. Водночас, чотири опозиційні партії, які змогли подолати 5-відсотковий бар'єр, разом набрали близько 35% голосів.