Виступає за припинення допомоги Україні: в Австрії на парламентських виборах перемагає проросійська партія

Австрійці попередньо визначили склад парламенту і нового уряду.

На парламентських виборах в Австрії лідирує проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ), яка здобуває 29,1% голосів і отримує 57 місць у парламенті. Це на 26 більше, ніж за результатами попередніх виборів у 2019 році. Про це повідомляє Politico.

За попередніми результатами, ще дві опозиційні партії – Соціал-демократична партія та NEOS – набрали відповідно 20,9% (40 місць) і 8,8% (17 місць).

Провладна Народна партія Австрії здобула 26,3% голосів, що забезпечує їй 52 місця в парламенті, проте це на 19 місць менше, ніж у 2019 році. Партія "Зелені — Зелена альтернатива" втратила 9 місць, отримавши 8,7% голосів і 17 місць.

Лідером FPÖ є Герберт Кікль, який відомий своїми проросійськими поглядами та критикою санкцій проти Росії. Він також виступає проти виділення коштів на військову допомогу Україні. Кікль був міністром внутрішніх справ Австрії з 2017 по 2019 рік та членом Національрату Австрії з 2006 по 2017 рік.

Кікль неодноразово заявляв, що його натхненником є прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Він також є членом коаліції націоналістів та євроскептиків "Патріоти за Європу" в Європарламенті.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Австрія змінює свою політику щодо Росії. Росія веде війну проти України два з половиною роки, але лише зараз уряд Австрії визначився з новою стратегією безпеки та класифікував Росію, як країну, що становить "загрозу безпеці".

Нинішня стратегія Австрії датується 2013 роком, коли не було російської агресії в Україні, австрійські компанії вели бізнес у Росії та купували її енергоресурси. Перше вторгнення Росії в Україну у 2014 році не змінило цього ситуацію, а після другого — у 2024 році, Австрія за деякий час вирішила змінити свою стратегію.