Як працювати тільки 4 дні на тиждень: унікальний експеримент в Іспанії

Експеримент по скороченню робочого тижня в Іспанії триватиме три роки

Мрію багатьох ледарів, можливо, реалізують в одній з країн Європи. Так, в Іспанії зважилися на незвичайний експеримент - уряд схвалив перехід на 4-х денний робочий тиждень. Причому, заробітна плата працюючих при цьому не зменшиться.

Таке рішення іспанського уряду торкнеться, зрозуміло, не всієї країни - в експерименті братимуть участь тільки кілька компаній, причому, їх назви поки не розголошуються. Можливо, подібна скритність пов'язана з ажіотажем щодо досить спірного проекту. Втім, наголошується, що серед компаній, які перейдуть на чотириденку, обов'язково будуть підприємства з виробничої галузі.

Експеримент розрахований на три роки. В процесі реалізації проекту компанії отримуватимуть державні дотації, щоб сам перехід був не надто збитковим для бізнесу. Але дотування буде тимчасовим - з розвитком компенсації з бюджету будуть зменшуватися і зовсім зійдуть на нуль, оскільки розраховані тільки на плавний перехідний період.

До слова, ідеї про скорочення робочого часу і перехід від стандартної 40-годинного робочого тижня до зайнятості в 32 години не нова. Однак, карантинні обмеження і падіння економіки змусили ініціаторів відкласти проект. Тепер же на скорочений тиждень покладають великі надії - крім поліпшення соціального стану (працівники зможуть більше часу приділяти собі та своїм родинам), іспанський уряд сподівається вирішити транспортну проблему, а також скоротити контакти між громадянами.

Відзначимо, що як свідчать дані Європейського агентства з безпеки праці та охорони здоров'я, жителі європейських країн все менше переробляють - з 2005 до 20015 року понаднормова робота найманих працівників впала на 10% - якщо на початку періоду переробляв кожен другий (50%) то, через десять років цей показник впав до 40%.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти склали рейтинг міст, де найкраще працювати.