Завершення ери протестів: "Останнє покоління" оголосило про саморозпуск

В Австрії рух «Останнє покоління», активісти якого перекривали дороги, заявив про саморозпуск

Австрійське відділення руху "Останнє покоління", відоме своїми радикальними акціями протесту, включаючи перекриття доріг, оголосило про припинення своєї діяльності. Прес-секретар руху, Марина Хаген-Канаваль, повідомила, що кошти, що залишилися, будуть направлені на покриття витрат, пов'язаних із судовими розглядами проти активістів. Про це пише BILD.

"Засоби, що залишилися, ми направимо на покриття витрат, пов'язаних з кримінальними справами і розслідуваннями [проти активістів]. Наші канали для пожертв залишаться відкритими, оскільки все ще залишаються високі штрафи та великі судові витрати", - сказала Хаген-Канаваль.

Це рішення стало несподіванкою для багатьох з огляду на активну позицію руху у питаннях кліматичної політики. "Останнє покоління" неодноразово закликало до більш рішучих заходів щодо боротьби зі зміною клімату та критикувало уряд за недостатню активність у цій галузі.

У своїй заяві активісти підкреслили, що вони "протестували різними способами і продовжували жити, незважаючи на ненависть і погрози смерті". Вони також звинуватили уряд у відповідальності за загибель мільярдів людей і заявили, що "суспільство зазнало краху".

Що далі?

Саморозпуск "Останнього покоління" викликає питання майбутнього кліматичного активізму в Австрії. Чи продовжуватимуть інші організації боротьбу за жорсткішу кліматичну політику? Якими будуть нові форми протесту? Ці питання залишаються відкритими.

Реакція суспільства

Рішення "Останнього покоління" викликало неоднозначну реакцію у суспільстві. Одні підтримують активістів та вважають їхні дії виправданими, інші критикують їх за радикалізм та порушення громадського порядку.