ЗМІ назвали головну проблему, чому Східна Європа може програти у війні з РФ

Східна Європа має проблеми: молоді люди не хочуть йти на військову службу

Незважаючи на потенційне вторгнення РФ до країн Східної Європи, армії низки держав зазнають труднощів із залученням на службу молодих людей. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Euractiv".

ЗМІ зазначає, що західноєвропейські країни визнали, що зіткнулися з нестачею живої сили, необхідної для відображення будь-якого потенційного нападу РФ. Зокрема, за даними Reuters, країнам НАТО знадобиться від 35 до 50 додаткових бригад, щоби повністю реалізувати свої плани щодо захисту від агресора.

Та сама Чехія, як і більшість колишніх радянських країн-сателітів, які тепер входять до НАТО, роками не досягала відповідних показників набору військовослужбовців.

"Це призвело до того, що армійські частини були недоукомплектовані і не змогли досягти боєздатності, а вторгнення Росії в Україну стало суворим нагадуванням про потенційну загрозу регіону з боку Москви", - зазначає Euractiv.

"Чехи не самотні. Країни по всій Східній Європі мають труднощі з набором нових солдатів і змістом досвідчених у регіоні, де Польща, Угорщина, Румунія та Словаччина межують з Україною", - йдеться у публікації.

Як зазначив перший заступник начальника Генерального штабу ЗС Польщі Кароль Димановський, проблеми пов'язані з тим, що ринок праці є "дуже конкурентним".

У Польщі чиновники обіцяють створити 300-тисячну армію, але критики сумніваються у реальності досягнення мети.

"Найбільша країна Східної Європи також прагне збільшити витрати на оборону майже до 5% ВВП і нещодавно запустила кампанію з набору під назвою "Канікули з армією", яка забезпечує базову 28-денну військову підготовку для громадян віком від 18 до 35 років. Але дані Міноборони свідчать: хоча кількість призовників зросла, 2023 року службу залишила рекордна кількість професійних військових - 9000", - пишуть ЗМІ.

Читайте також на порталі "Коментарі" - британська розвідка дізналася, що тепер чекає на мігрантів у РФ за відмову вирушити на війну.