Зупинка транзиту нафти РФ: в Угорщині зробили нову гучну заяву та назвали винних

Раніше Петер Сійярто заявив, що Угорщина може подати до суду через загрозу енергетичній безпеці країни.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто припустив, що Європейська комісія могла підштовхнути Україну до зупинки транзиту нафти компанії "Лукойл" через її територію. У своєму пості на Facebook Сійярто заявив, що Єврокомісія і президент Урсула фон дер Ляєн повинні негайно пояснити, чи була така ініціатива з боку Брюсселя.

"Минуло більше як тиждень з того часу, як ми разом зі Словаччиною ініціювали позов Єврокомісії проти України через заборону поставок нафти. Минуло більше як тиждень, а Єврокомісія нічого не зробила. Незважаючи на загрозу енергетичній безпеці двох країн-членів ЄС і очевидне порушення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Брюссель мовчить," – написав Сійярто.

За його словами, є два можливих варіанти розвитку подій: або Європейська комісія настільки слабка, що не може забезпечити дотримання інтересів двох держав-членів проти кандидата в члени, або ж ця справа була ініційована не в Києві, а в Брюсселі. Він стверджує, що можливо, Єврокомісія хотіла шантажувати дві країни, які відмовилися від поставок зброї.

Сійярто закликав Єврокомісію і Урсулу фон дер Ляєн негайно дати свідчення щодо того, чи просив Брюссель у Києва заборонити поставки нафти. Він також запитав, чому Єврокомісія не вживає жодних заходів більше тижня.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що в уряді сказали, чи може Угорщина сприяти завершенню війни в Україні. Україна не може розраховувати на Угорщину у завершенні війни та відновленні миру в Європі, про це в ефірі Freedom сказала віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.