Макрон провів "блакитний саміт": з якою метою до Франції приїхали близько 40 світових лідерів

Світові лідери з’їхалися до Франції на океанський саміт, оскільки Макрон приділяє увагу морям

Близько 40 світових лідерів мають взяти на себе "амбітні та конкретні зобов’язання" щодо боротьби з незаконним виловом риби, декарбонізацією судноплавства та зменшення забруднення пластиком на першому саміті високого рівня, присвяченому океану. Про це повідомляє The Guardian.

One Ocean Summit, який відкривається у французькому порту Брест, має на меті мобілізувати "безпрецедентну міжнародну політичну участь" для вирішення широкого кола нагальних морських питань, заявив його головний організатор Олів'є Пуавр д'Арвор.

"Це важливо. В океану немає еквівалента у той час, коли відносини людини з морським світом стають все більш токсичними, а глобальне нагрівання спричиняє надзвичайні зміни", — сказав Пуавр д'Арвор.

Триденний саміт, скликаний президентом Франції Еммануелем Макроном як яскравий момент шестимісячного головування Франції в ЄС, також буде зосереджено на зусиллях, до покращення управління відкритим морем і координації міжнародних наукових досліджень.

На саміті також зберуться великі судноплавні компанії, такі як Maersk, CMA CGM і Hapag-Lloyd, на які припадає майже 55% світових морських перевезень, а також провідні вчені, неурядові організації (НУО), політики та міжнародні організації.

"Принцип полягає у тому, що ті, хто бере участь, приходять із зобов’язаннями. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн оголосить про зобов’язання в усьому ЄС. Це не обговорювати, а робити", – сказав Пуавр д'Арвор.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Таїланд оголосив надзвичайний стан: у країні сталася екологічна катастрофа.