Повномасштабна війна Білорусі з Україною: реальна загроза чи бажання похайпити

Олександр Лукашенко заявляє, що збирається закупити в Росії З-400, нові літаки і вертольоти і інше озброєння

У партії "Слуга народу" допускають широкомасштабну війну з Білоруссю. Мовляв, саме агресія проти України може стати тією платою, яку пообіцяв невизнаний більшістю світу як президент Білорусі Олександр Лукашенко президенту Росії Володимиру Путіну за порятунок свого режиму.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи існує така загроза і як можна мінімізувати ризики конфлікту.

Україні слід було б ініціювати неформальні переговори з Лукашенком

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда згоден з тим, що політику Білорусі щодо України останнім часом складно назвати дружньою. Але сподівається, що Лукашенко усвідомлює: агресивні дії Росії з території Білорусі повністю ліквідують його як політичного суб'єкта.

"І це буде більш значний за наслідками крок, ніж протести, які охопили Білорусь із серпня 2020 року - після президентських виборів, на яких була оголошена перемога Лукашенка", - попереджає Євген Магда.

Він акцентує, що заявлена Лукашенком сума на покупку російського озброєння (1 млрд доларів) різко контрастує з об'ємом золотовалютних резервів Білорусі. А тому, дійсно, є загроза, що т.зв. "зелені чоловічки" (вони ж російські військовослужбовці) з'являться на білоруській території - під виглядом білоруських військовослужбовців.

"Радив би українським політикам утримуватися від гострих заяв, які може використовувати білоруська і російська пропаганда. Україні слід було б ініціювати неформальні переговори з Лукашенком. Наприклад, за участю другого президента України Леоніда Кучми, якого Лукашенко добре знає і нормально сприймає. Це було б краще, ніж обмінюватися гнівними випадами на адресу один одного і демонструвати войовничий настрій, - вважає Євген Магда. - У нинішній ситуації Україна повинна зробити максимум, щоб зберегти залишки наших добросусідських відносин, а також (як це не дивно звучить) допомогти зберегти самій Білорусі залишки суверенітету. Оскільки перетворення ще тисячі км державного кордону у ворожу територію матиме для України дуже серйозні наслідки".

Як потрібно не поважати власну армію, щоб шість літаків сприймати як колосальну загрозу?

Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич зізнався, що давно так не сміявся, як після прочитання поста депутата Єгора Чернева про можливе вторгнення в Україну білоруських військ.

"Будь-яка дія, напад має переслідувати якісь цілі, - пояснює експерт. - Чисельність білоруської армії, за документами, разом з цивільним персоналом - 65 тис. Реально - близько 40 тис. Зважаючи на логіку депутата, Росія не хоче підставлятися, а використовувати всі сили білоруської армії, кинувши їх на територію України. Але які стратегічні і тактичні цілі можна реалізувати? - запитує Ігор Тишкевич. - Теоретично можна зайняти "стратегічні об'єкти" у вигляді ділянок, де копають бурштин. Але наскільки волинський, житомирський, рівненський бурштин потрібні такою ціною Путіну і Лукашенку?"

Депутат аргументує свої висновки тим, що Білорусь збирається купувати російські ЗРК С-400, літаки і так далі.

"Але варто було б подивитися з точки зору ресурсів на виробництво С-400. Наскільки завантажений російський "Алмаз-Антей" і чи може він виконати таке замовлення, - зазначає Ігор Тишкевич. - Літаки. Так, Білорусь закуповує навчально-бойові яки у Росії. Уклала контракт на поставку 12 Су-30 СМ (поставлено поки шість). Для депутата це, можливо, здається великою загрозою. Але як треба не поважати власну армію, щоб шість літаків сприймати як колосальну загрозу? З точки зору політичної ескалації - так, такі звинувачення взаємні будуть звучати і далі. Як то кажуть, чим далі в ліс, тим товщі партизани. На превеликий жаль, Україна і Білорусь знаходяться зараз, скажімо так, в дипломатичній перепалці. І найближчі кілька місяців навряд чи буде якась розрядка".

Коментуючи логіку появи такого поста з боку нардепа- "слуги", експерт не виключив, що той міг бути написаний, тому що у людини поганий настрій.

"Можливо, виникло бажання похайпити на темі війни. Вона завжди добре заходить українському суспільству. Але з практичної точки зору важко бачити логіку в такого роду заявах про "широкомасштабний наступ" з боку Білорусі ", - резюмує Ігор Тишкевич.
Раніше "Коментарі" писали, що ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розповів про найактуальніші виклики і ризики, які стоять перед Україною.