У Франції собак навчили виявляти хворих на коронавірус

Собаки можуть виявити людини з коронавірусів, навіть якщо у нього немає жодного симптому

Французькі біологи спільно з професором Національної ветеринарної школи Франції Домініка Гранжан досліджували, чи можна навчити собак виявляти людей, які хворіють на коронавірус.

На думку вчених, собак, яких вони змогли надресувати так, щоб ті розпізнавали запахи різних хвороб, можна також залучити до виявлення вірусу у людей. Деякі фахівці до останнього не сумнівалися в позитивному результаті експерименту. Однак в підсумку це все ж вийшло зробити.

Собаки практично безпомилково вловлюють запахи, які, наприклад, пов'язані з раком легенів або рак простати. Крім того, вони чують, коли у людини, що страждає на цукровий діабет, знижується рівень цукру в крові. Людям, що страждають від епілепсії, чотириногий друг зможе по-своєму натякнути про близькість чергового нападу.

Біологи перевірили, чи можна використовувати собак для попередньої та, головне, швидкої діагностики коронавірусу. Всього в експерименті брали участь 6 собак. Кожну з них попередньо навчали розпізнавати запахи різних інших хвороб. Крім цього тварини вміли з легкістю знаходити вибухівки. Щоб перевірити свою теорію, біологи використовували піт здорової людини та людини з коронавірусів. З цим завданням собаки впоралися легко.

Далі фахівці перевіряли, чи зможуть тварини відрізнити хворих людей від здорових, з огляду на те, що у хворих на туберкульоз немає ніяких симптомів. З цим вони теж впоралися. У підсумку, мінімум в 77% випадків собаки змогли розпізнати людину, у якого Covid -19, навіть якщо у нього не біло жодного симптому.

Нагадаємо, раніше сайт "Коментарі" повідомляв про те, що український лікар розповів, як потрібно збивати температуру при коронавірусі, а також про те, що глава ВООЗ розповів про збільшення числа смертей від коронавірусу.