У Швейцарії на референдумі голосують за одностатеві шлюби

Крім цього процедура отримання громадянства Швейцарії для подружжя складніша, аніж для гетеросексуальних пар

Швейцарці сьогодні на референдумі визначаться, чи можуть можливість ЛГБТ-пари одружитися. Про це повідомляє Associated Press. Парламент країни й федеральна рада підтримують цю ідею, тому що одностатеві шлюби дозволені з 2007 року, проте такі пари не мають права всиновлювати дітей, ставати донорами сперми. Крім цього процедура отримання громадянства Швейцарії для подружжя складніша, аніж для гетеросексуальних пар.


Противники реформи вважають, що зміни в законодавстві повністю зруйнують інститут гетеросексуальної сім'ї в державі. Під час виборчої кампанії противники розширення можливостей для таких пар зривали плакати, а на гарячі лінії для ЛГБТ-спільноти постійно дзвонили з погрозами. Швейцарія — досить консервативна країна, попри свій імідж. У країні дозволили жінкам брати участь у виборах і ходити на голосування тільки в 1990 році.


Нагадаємо, маленька держава Коста-Рика в Центральній Америці з населенням у 5 мільйонів осіб легалізував одностатеві шлюби. Дві жінки вже уклали перший одностатевий шлюб у Коста-Риці. Церемонія пройшла без гостей, але транслювалася по державному телебаченню. Про це повідомили у виданні Deutsche Welle.


Президент Коста-Рики Карлос Альваро розповів, що країна бореться з будь-якими формами дискримінації, тому в уряді ухвалили рішення підтримати ЛГБТ-спільноту за допомогою легалізації одностатевих шлюбів. Міжамериканський суд з прав людини за ініціативою Коста-Рики у 2018 році закликав 11 латиноамериканських країн легалізувати одностатеві шлюби. Коста-Рика стала першою такою країною. Також одностатеві шлюби вже дозволені у Бразилії, Уругваї, Колумбії, Аргентині та деяких штатах Мексики. Всього одностатеві шлюби легалізовані в 30 країнах світу, але Україна не входить до цього списку держав.