Іран змушує Штати до переговорів, використовуючи війну в Україні: до чого готуватися

Іран надав Росії балістичні ракети, щоб таким чином змусити Штати піти з Тегераном на переговори

Факт постачання росіянам балістичних ракет Fath-360 з Ірану можна вважати доконаним, відзначив політичний експерт Олександр Кочетков. За його словами, мова іде про 200-300 ракет і невідому кількість пускових установок для систем залпового вогню дальнього радіусу дії. На його думку, таку кількість ракет можна вистріляти за тиждень, якщо економити — за місяць.

"Для наших прифронтових міст, в першу чергу, Харкова, це погана новина — обстріли дещо посиляться. Але ні про яке руйнування української енергетичної системи та перелам у війні, про що вже занили у ЗМІ в нас і за кордоном, не йдеться", - відзначив експерт.

За його словами, якщо Іран почне постачати Росії балістичні ракети "Зольфагар", які несуть тону вибухівки на дальність 700 км, тоді в нашої критичної інфраструктури серйозні проблеми майже гарантовані.

"Постачання обмеженої кількості ракет Fath-360 виглядає як спроба змушення США до переговорів з Іраном. Бо в Ірану загострилися давня проблема: гроші або ескалація. Якщо домовитися зі Штатами про зняття напруги і запуск чогось подібного до програми "Нафта в обмін на продовольство", то верхівка Ірану продовжить без потрясінь набивати кишені клятими доларами. Якщо не домовитися, то Іран починає масове постачати зброї недоімперії, а в обмін, як подейкують, отримує технології створення ядерного вибухового пристрою. Але тоді зростає ризик штатівських авіаційно-ракетних ударів по Ірану", - відзначив Кочетков.

За його словами, ядерні матеріалі у збройній концентрації Іран вже начебто виробив, а от практичної конструкції не має. Це, каже експерт, важливо, бо правильна конструкція забезпечує і надійність, і ефективність ЯЗ. Наприклад, технологія "нейтронного дзеркала" дозволяє як мінімум у півтори рази збільшити потужність вибуху при тій же масі ядерного матеріалу.

"Залишилося почекати, як іранську колізію буде вирішено. Повз нас це точно не пройде, так що все побачимо і відчуємо. Бо не думаю, що Іран симетрично США заборонить удари своїми ракетами по українській території. Тому філософське питання муляє все більше: чому "вісь зла" здатна діяти значно більш рішуче та ефективно, ніж наші цивілізовані, потужні і розвинуті партнери?" - додав Кочетков.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Ірані підтвердили факт постачання іранських балістичних ракет Росії.