Меркель зробила важливу заяву стосовно транзиту газу через Україну

Канцлер ФРН вважає, що атмосфера переговорів з президентом США Джо Байденом сприяє співробітництву

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі з державним главою США Джозефом Байденом в рамках саміту "Великої сімки" обговорила ситуацію, що склалася навколо Північного потоку-2. Зокрема, Меркель зробила заяву щодо України. Про це повідомляє Укрінформ.

"Ми коротко обговорили тему "Північного потоку 2". Ви знаєте, що ведуться переговори німецьких експертів з американським урядом. Вважаємо, що ми знаходимо хороший шлях ... Важливо, щоб Україна залишалася країною-транзитером газу", - заявила Меркель.

Канцлер ФРН вважає, що атмосфера переговорів сприяє співпраці.

Ангела Меркель також зазначила, що на зустрічі з президентом США також обговорювалася його майбутня зустріч з російським лідером Володимиром Путіним, а також саміт НАТО і ситуація в Афганістані.

Нагадаємо, що зупинка транзиту газу з Російської Федерації може привести Україну до втрати не менше 1,5 млрд доларів на рік. У Кремлі зробили заяву про те, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" планують завершити вже в 2021 році. Станом на сьогодні "Газпром" поставляє газ в європейські країни через Україну згідно з умовами транзитного контракту, дія якого триває до 2024 року.

Раніше інтернет-видання "Коментарі" писало, що питання запуску скандально відомого газопроводу "Північний потік-2" (ПП-2) знову стало джерелом проблем для України. Вся справа в тому, що, за словами Держсекретаря США Ентоні Блінкена, представники української влади нібито були проінформовані про ймовірне ослаблення санкцій проти ПП-2. Саме тому в американському політикумі вельми здивовані наступними заявами президента Володимира Зеленського. Експерти пояснили, хто ж дійсно "хитрує" в цій ситуації. Фахівці припустили, ніж Захід може підсолодити Україні гірку пілюлю запуску ПП-2 (адже ця, судячи з усього, справа вже вирішена). Також журналісти дізналися, які дії слід зробити Україні.