Між Україною і Німеччиною поглиблюється тріщина: які причини

Уряду Німеччини все важче надавати допомогу Україні

На уряд Олафа Шольца дедалі сильніше тиснуть всередині Німеччини, вимагаючи припинити підтримку України та активніше домагатися переговорів про припинення війни.

Як пише видання The New York Times, на тлі серйозних дискусій щодо бюджету та нових доказів, що Україна причетна до вибухів газопроводів між Росією і Німеччиною, канцлер Олаф Шольц намагається розвіяти побоювання, що Берлін скоротить свою допомогу Україні. Однак коаліційний уряд стає дедалі непопулярнішим та стикається з критично важливими державними виборами у вересні.

Видання зазначає, що основний тягар для уряду Німеччини - це конституційна вимога утримувати новий бюджетний борг на рівні не більше 0,35% ВВП. Уряд також може опинитися в скрутному становищі, якщо генеральний прокурор звинуватить українських чиновників у підриві у 2022 році трьох із чотирьох газопроводів Nord Stream між Росією і Німеччиною. Уряд безуспішно домагався арешту українського водолаза, який проживав у Польщі, що викликало припущення, що польський уряд, який рішуче виступав проти рішення Німеччини про будівництво трубопроводів, також міг сприяти їхньому знищенню. Підозри вже посилили напруженість у відносинах з Польщею, з якою у Німеччини складні стосунки, та підняли питання про беззастережну підтримку Німеччиною України.

Напруженість між Німеччиною та Україною більш конкретно стосується бюджету на 2025 рік. Міністр фінансів Крістіан Лінднер хоче уникнути підвищення податків і скоротити бюджет, додає видання.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що наступ ЗСУ на Курську область – абсолютно закономірний розвиток процесів, заявив політолог Тарас Жовтенко. "Чим довше триває війна, тим більше західні партнери розширюють рамку політичних дозволів. При цьому після надання кожного нового дозволу наші партнери завжди дивилися на реакцію Росії. І щоразу, спостерігаючи беззубу реакцію Кремля, партнери розуміли, що можна робити наступний крок", — зазначив політолог. За словами політолога, Курська операція демонструє, що Путін не спроможний захистити російську територію, не кажучи вже про підняття градусу протистояння та створення додаткових стратегічних загроз для Європи чи США.