Німеччина хоче заощаджувати: кому з українських біженців уріжуть соцвиплати

Насамперед Берлін скоротить соціальні виплати тим, хто відмовляється працювати

В уряді Німеччини вже врегулювали всі спірні моменти та погодили законопроект, який запроваджує більш жорсткі вимоги для одержувачів соціальної допомоги (Bürgergeld). Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у повідомленні Федерального міністерства праці та соціальних питань Німеччини.

У законопроекті прописано, що одержувачам соціальної допомоги від Німеччини, які відмовляються від запропонованої роботи чи навчання без поважної причини, уріжуть виплати на 30% протягом трьох місяців.

Також втрачатиме 30% допомоги безробітні, які не з'являться на прийом до центру зайнятості без поважної причини. Щоправда, їм уріжуть допомогу на 30% не на постійній основі, а лише на один місяць. Але все одно правила стануть суворішими, адже раніше, згідно із законом, могли урізати виплату допомоги лише на 10%.

Подумали в уряді Шольца і про тих людей, які отримують державну соціальну допомогу та працюють нелегально. До них також застосовуватимуться жорсткіші санкції. Центри зайнятості юридично зобов'язані повідомляти митній адміністрації про підозри щодо незадекларованої праці.

"Це має на меті в майбутньому більш ефективно боротися з незадекларованою роботою при отриманні громадянами соціальної допомоги", – йдеться у повідомленні.

У той же час уряд Німеччини встановлює максимально допустимий час, який можуть витрачати на дорогу на роботу. Якщо тривалість робочого дня не перевищує шести годин, то час на дорогу на роботу в один кінець має становити не більше 2,5 годин, а якщо вона більше – до трьох годин.

Зміни до закону також передбачають інтеграційне стажування для біженців. Крім того, роботодавці отримуватимуть субсидію, якщо звільнять біженців від роботи з курсів професійної мови.

Зміни ще мають бути проголосовані Бундестагом. За прогнозом німецьких політиків, вони набудуть чинності наприкінці року.

Читайте також на порталі "Коментарі" – найпопулярніші країни Європи серед біженців з України: як змінилася ситуація за рік.