Шольц обіцяє Україні нові системи ППО IRIS-T: назвав кількість та дату

Шольц назвав терміни поставки нових систем ППО для України.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Україна обов’язково отримає додаткові системи протиповітряної оборони IRIS-T у двох модифікаціях – SLM та SLS. За його словами, по дві установки кожної з цих систем ППО буде доставлено до кінця року.

Олаф Шольц виступив на базі Бундесверу в Тодендорфі в Шлезвіг-Гольштейні. Канцлер Німеччини під час промови пообіцяв, що Німеччина виконає свої зобов'язання перед Україною та надасть додаткові системи протиповітряної оборони - 8 систем IRIS-T SLM та 9 систем IRIS-T SLS.

"По дві з кожної буде доставлено цього року, решта - у 2025", - сказав Шольц.

За словами канцлера, зараз в Україні працюють чотири системи IRIS-T SLM та три системи IRIS-T SLS.

Раніше DW, посилаючись на заяву представника німецького уряду Вольфґанґа Бюхнера, повідомило, що до кінця 2024 року Німеччина планує передати Україні різноманітне озброєння, серед якого чотири системи протиповітряної оборони IRIS-T різної дальності та 10 танків Leopard. Також за інформацією видання ЗСУ отримають 10 зенітних установок Gepard, 16 самохідних гаубиць, безпілотники та кілька тисяч боєприпасів для артилерії та танків.

У 2025 році Німеччина також передбачає військову підтримку для України, зокрема понад 20 самохідних гаубиць, 20 бойових машин піхоти Marder, 37 основних танків Leopard, 5 зенітних установок Gepard та системи ППО IRIS-T.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, якими системами ППО Україна збиває російські ракети та безпілотники.

Також "Коментарі" писали, що ЄС обговорює відправку військових інструкторів в Україну. Стало відомо, які країни за та проти.