У Німеччині шокували заявою, кого насправді Шольц підтримує у війні

Канцлер Німеччини дуже боїться поразки Росії у війні

Кандидат на посаду канцлера Німеччини у 2025 році від консервативного блоку ХДС/ХСС Фрідріх Мерц заявив, що Олаф Шольц не прагне допомогти Україні перемогти у війні проти Росії. Навпаки, Мерц стверджує, що чинний канцлер боїться поразки країни-агресора.

Фрідріх Мерц гостро критикував Шольца, намагаючись знизити його популярність серед виборців. За словами німецького політолога Сергія Сумленного, дії Шольца лише підтверджують, що він ніколи не прагнув перемоги України у війні. Зокрема, про це він сказав в ефірі 24 каналу.

"Шольц навпаки хотів запобігти поразці Росії. На мою думку, це правда. Я говорю про це від початку повномасштабної війни", - відзначив Сумленний.

Водночас політолог застерігає, що не варто повністю довіряти словам лідера опозиційного "Християнсько-демократичного союзу", оскільки немає гарантій, що після приходу Мерца до влади його позиція щодо України залишиться незмінною.

"Очевидно, що до виборів у вересні 2025 року риторика Мерца базуватиметься на цьому (критиці політики Шольца щодо підтримки України). А якщо ще й соціал-демократи не показуватимуть результати, то буде ще більше підстав ескалювати цю риторику", - відзначив експерт.

Він також висловив припущення, що у разі перемоги Мерца на виборах його риторика може змінитися. Як тільки ХДС отримає владні важелі, вони можуть почати діяти не як опозиція, а ухвалювати рішення на свою користь.

Тобто, каже експерт, є побоювання, що це може призвести до часткового повернення до політики часів Ангели Меркель, яка також представляла Християнсько-демократичний союз.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Шольц знову хоче поговорити з Путіним.