У Німеччині відреагували на заклик прем’єра Саксонії скоротити військову допомогу Україні

В нещодавньому інтерв’ю Міхаель Кречмер заявив, що підтримує скорочення допомоги Україні

Заклик представника опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) прем’єр-міністра німецької землі Саксонія Міхаеля Кречмера до зменшення військової допомоги Україні викликав жорстку критику, зокрема з боку його власної партії. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє "Spiegel".

Заступник лідера парламентської фракції ХДС у Бундестазі Йоганн Вадефул у відповідь на коментарі Кречмера заявив, що Німеччина має обов'язок підтримувати "країну, в яку вона сама вторглася під час Другої світової війни".

"Ми стоїмо на боці свободи, і ми виконаємо свій обов'язок. Це чітка і незмінна позиція ХДС", – підкреслив політик.

Із ним погодився і речник питань зовнішньої політики парламентської фракції ХДС Юрген Гардт, який наголосив, що фракція "має одностайну думку" стосовно подальшої військової допомоги Україні.

Прокоментував скандальну заяву прем’єра Саксонії й голова комітету з питань оборони в Бундестазі Маркус Фабер, представник Вільної демократичної партії.

"Мені огидно, що прем'єр-міністр (Саксонії. – Ред.) використовує боротьбу українців за виживання для своєї регіональної виборчої кампанії", – сказав він, наголосивши, що українці воюють не через бажання війни, "а тому, що не хочуть жити в одній великій Бучі, в якій російська армія без розбору вбиває, катує і ґвалтує".

Варто нагадати, в нещодавньому інтерв’ю Міхаель Кречмер заявив, що підтримує скорочення допомоги Україні у вигляді озброєнь, бо, мовляв, Німеччина більше не може витрачатись на зброю "лише для того, щоб ця зброя була використана і нічого не дала".

Минулого року прем'єр-міністр Саксонії вже говорив про можливість припинення вогню між Росією та Україною, якщо Україна тимчасово відмовиться від власної території – це викликало обурення Києва.

Позиція Кречмера стосовно допомоги Україні викликає суперечки серед багатьох членів ХДС/ХСС, оскільки показово суперечить лінії партії.