"Україна ніколи не переможе Росію": кандидат у канцлери ФРН зробив скандальну заяву

На думку Мерца, підтримка Німеччиною України не передбачає військового розгрому Росії

Фрідріх Мерц, лідер Християнсько-демократичного союзу (ХДС) і можливий наступник канцлера Німеччини Олафа Шольца, заявив, що метою підтримки Німеччиною України не є військова перемога над Росією.

В інтерв’ю для BILD Мерц зазначив, що допомога Києву надається для того, щоб Україна не програла війну, але не для того, щоб виграла її. Він згадав про виступ канцлера Олафа Шольца, який через три дні після початку російського вторгнення в лютому 2022 року оголосив про надання Україні підтримки, але не поставив за мету військову перемогу України.

"Ми допомагаємо Україні... Щоби виграти цю війну — канцлер такого не казав — але і не програти її", — наголосив Мерц.

Політик також висловив переконання, що Україна ніколи не зможе перемогти Росію у традиційному розумінні. За його словами, метою має бути відновлення суверенітету України та припинення агресії з боку Росії. На думку Мерца, необхідно зробити так, щоб Росія зрозуміла безнадійність продовження війни.

"Україна ніколи не зможе перемогти Росію, це ніколи не було ціллю. Але для мене перемога означає: вона має відновити свій суверенітет. І Росія повинна припинити нападати на цю країну. Ми повинні зробити все, щоб Росія вважала продовження війни із застосуванням військової сили безнадійним. І ми доволі далеко до цього", — зазначив Мерц.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Німеччина готує екстрену військову допомогу Україні. Берлін має намір схвалити військову допомогу Україні у розмірі близько 400 млн. євро. Кошти мають бути виділені якнайшвидше. Причина поспіху в тому, що на фронті почала стрімко погіршуватись ситуація.