Київ все ж таки знайшов потрібні слова для Лондона: чи чекати РФ тепер прильотів Storm Shadow

Великобританія підтримує удари Storm Shadow по РФ, але все одно дивиться на реакцію США

Великобританія підтримує використання Україною ракет Storm Shadow по Росії, але не публічно закликатиме до цього кроку через побоювання, що це спровокує конфлікт із США. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Telegraph.

Автори матеріалу зазначають, Володимир Зеленський неодноразово просив дозволити використати зброю, яка може уникати ворожих радарів та вражати точні цілі на відстані до 190 миль, для завдання ударів у глибині Росії. Незважаючи на плутанину з позицією уряду, The Telegraph розуміє, що Даунінг-стріт підтримує це. Проте ракети, як правило, використовуються разом із засекреченими американськими системами, що потребує дозволу Вашингтона. The Telegraph розуміє, що Великобританія не зверталася до США із офіційним запитом щодо використання Україною ракет на території Росії. Зрозуміло, що занепокоєння США щодо цього кроку було чітко виражено.

Джерело видання у Білому домі повідомило, що адміністрація президента США Джо Байдена стурбована тим, що використання цих ракет навіть без схвалення Вашингтона може призвести до ескалації ситуації та втягування американських військ у конфлікт.

Зазначається, що британський прем'єр Кір Стармер, наскільки відомо, не хоче провокувати конфлікт через це питання та застосовує "консультативний підхід" до переговорів із США. Джерело в британському уряді заявило: "Ми хочемо обговорювати з союзниками подібні речі, а не намагатися підштовхнути їх до цього".

Крім побоювань, що удари Storm Shadow по Росії можуть призвести до ескалації конфлікту, у США також побоюються, що ракети не зможуть знищити російську мету, тому що вони були переміщені подалі від кордону.

"Це також правда, що українці приділяють багато уваги певній групі озброєнь, і це класична тактика Зеленського - наполягати на чомусь подібному. Росіяни також не залишилися осторонь, і найбільш критичні активи були виведені за межі досяжності", - зазначило одне із джерел видання.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Росія підготувалася до ударів ATACMS: що вже зробили у Путіна.