Скандал у Британії: програмне забезпечення для підводних човнів було розроблене у Росії

Міністерство вважає, що це може загрожувати безпеці підводних човнів Британії, розкриваючи їх місцеперебування.

У Великобританії розпочато розслідування після виявлення порушень правил Міністерства оборони щодо розробки програмного забезпечення для британських атомних підводних човнів. З'ясувалося, що частина цього ПЗ була розроблена аутсорсинговими фірмами з Росії та Білорусі.

Про це повідомляє Telegraph.

Програмне забезпечення повинно було створюватися британськими інженерами з допуском до секретної інформації, але частина його розробки була передана на аутсорсинг в Сибір і Мінськ. Міністерство оборони Великобританії вважає, що код, створений російськими та білоруськими розробниками, може загрожувати безпеці британських підводних човнів, розкриваючи їх місцеперебування. Компанія, що передала роботу на аутсорсинг, намагалася приховати цей факт, використовуючи підроблені імена для працівників.

Крім підводного флоту, є побоювання щодо можливого впливу на інші оборонні проєкти. Експерти попереджають про потенційну загрозу національній безпеці через можливий витік інформації про осіб, що володіють секретами. Колишній міністр оборони Бен Уоллес зазначив, що це порушення могло поставити під загрозу національну безпеку Великобританії.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Британія все ж таки визначилася, чи дає Україні право бити Storm Shadow по Росії. Новий уряд Великої Британії підтвердив свою позицію щодо використання ракет Storm Shadow Збройними силами України.

ЗМІ зазначає, це було підтверджено на нещодавній сесії парламентських питань та відповідей, коли цю тему торкнувся депутат від консерваторів Джеймс Картлідж.

Зазначається, таким чином було уточнено нещодавні заяви нового прем'єр-міністра Британії Кейра Стармера, який зазначив, що Україні було дозволено використовувати Storm Shadow для ударів по військових цілях у Росії.