Стало відомо, чому консерватори в Британії програли з розгромним рахунком

Британці втомилися від правління консерваторів і розчарувалися в їх політиці

В Британії на дострокових парламентських виборах із розгромним рахунком перемогли лейбористи, набравши 410 місць з 690, вони тепер сформують одноосібну більшість. Консерватори визнали свою поразку і оголосили, що офіційно переходять в опозицію. При цьому лейбористи подякували їм за їхню роботу та оголосили, що готові до співпраці в імʼя інтересів Британії. Король чекає на нового премʼєра, який зобовʼязаний презентувати йому свою програму.

І це, каже політолог Віктор Таран, не просто ритуальний крок.

"Це про те, що король хоче знати філософію нового уряду. І якщо вона буде іти у розріз із інтересами громадян, то він на це прямо вкаже. І лейбористи внесуть зміни. Так виглядає демократія та розвинуте суспільство", - відзначив експерт.

При цьому він пояснив, чому консерватори зазнали нищівної поразки.

"По-перше, громадяни втомились від понад десятирічного правління консерваторів. 14 років - це забагато навіть для консервативної Британії. По-друге, це відбувається на хвилі економічної стагнації. За останній рік ціни суттєво зросли, а соціальні програми пробуксовують. Є проблеми з новими робочими місцями. Не в останню чергу поразка повʼязана з подальшим розчарування виборців у Брексіті", - підкреслив політолог.

Він нагадав, що останні опитування показують, що понад 65% британців вважають, що це було помилкове рішення, яке вдарило по їх благополуччю. І з кожним роком рівень незадоволених зростає. А оскільки Брексіт на пряму повʼязують з консерваторами, каже Таран, то їм це ще довго згадуватимуть.

"Тож консерватори понесли політичне покарання і на думку експертів нас чекає мінімум десятирічне правління лейбористів. Але це швидше про зміни у внутрішній політиці. Податки, соціалка, міграційна політика. У зовнішній все без змін. Лейбористи вже оголосили, що для України нічого не міняється. Підтримка лишається на тому ж рівні", - підкреслив політолог.

На його думку, зміни у міжнародній політиці будуть, наприклад, довкола конфлікту між Ізраїлем та Палестиною.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Володимир Зеленський уже привітав лейбористів із перемогою.