Уряд Уельсу планує щомісяця платити молоді по 1600 фунтів

Почати експеримент хочуть влітку 2022 року

У рамках урядового експерименту з базового доходу жителі Уельсу, яким протягом року виповниться 18, зможуть щомісяця отримувати по 1600 фунтів стерлінгів (понад 2000 доларів США). Про це повідомляє ВВС. Почати експеримент хочуть улітку 2022-го. Згідно з ним, учасники отримуватимуть базовий дохід протягом двох років з наступного місяця після їх дня народження. При цьому виплати не зменшуватимуть або припинятимуть, якщо громадянин працевлаштується та почне отримувати зарплату. Але й оподаткування базового доходу не буде винятковим – стандартна ставка 20%.

В уряді пояснили, що таким чином вони хочуть перевірити, чи допомагають людям подібні односторонні виплати підготуватися до самостійного дорослого життя, а також з'ясувати, як вони впливають на громадян у фінансовому, фізичному та емоційному плані. Попередньо в експерименті зможуть взяти участь близько 500 людей, а уряд виділить 20 мільйонів фунтів стерлінгів. На анонс проекту в Уельсі відреагували по-різному: частина людей вважає це марним витрачанням коштів, а частина пропонує розширити кількість учасників та висловлює надію, що це допоможе боротися із бідністю. Обидві сторони наводять приклади попередніх експериментів із базовим доходом. Так, раніше подібні проекти були ініційовані й у Німеччині та Фінляндії. Тоді рівень бідності не зменшився, проте учасники програми стали почуватися щасливішими і відчували менше стресу.

Нагадаємо, зараз в Україні майже 40 тисяч вакцинованих проти COVID-19 підлітків скористалися програмою "еПідтримка" та отримали 1000 гривень. На що найбільше витрачають гроші неповнолітні українці, проаналізували у Міністерстві охорони здоров'я України