В McDonald's працювали раби під контролем мафії: деталі скандалу

Чеська мафія привозила людей у Велику Британію, влаштовувала на роботу у McDonald's та забирала їх зарплату.

McDonald's опинився в центрі серйозного скандалу після розслідування, яке виявило, що чеська мафія продала понад десять людей до Великої Британії, де їх примушували працювати в ресторанах мережі та на харчовій фабриці. Жертви, більшість із яких були безпритульними або залежними, працювали в умовах сучасного рабства з 2015 по 2019 рік.

Злочинна банда на чолі з братами Ернестом і Зденеком Древенак змушувала 16 людей працювати по 70-100 годин на тиждень, забираючи більшу частину їхньої зарплати. Постраждалі жили в жахливих умовах, тісних приміщеннях, трейлері без опалення та дірявому сараї. Вони піддавалися насильству і погрозам, а їхні документи були конфісковані. Лише на чотирьох працівниках McDonald's банда заробила близько 290 тисяч доларів.

Поліція заявила, що банда використовувала викрадену зарплату для купівлі розкішних автомобілів, коштовностей і нерухомості. Шістьох членів чеської групи торгівлі людьми було засуджено у двох судових процесах, які були відкладені через пандемію COVID.

Британська мережа McDonald's відреагувала на інцидент та заявила, що покращує систему виявлення потенційних ризиків і підтримує боротьбу проти сучасного трудового рабства. Британський консорціум роздрібної торгівлі у якому також працювали раби з Чехії заявив, що візьме урок з того, що сталося.

Як повідомляє BBC, у McDonald's роками не помічали явні ознаки експлуатації, зокрема спільні банківські рахунки для чотирьох працівників та однакову адресу у дев’яти жертв експлуатації.

"Я відчуваю себе частково експлуатованим McDonald's, тому що вони не діяли. Я думав, що якби я працював у McDonald's, вони були б трохи обережнішими, вони б це помітили", - сказала одна з жертв експлуатації.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що McDonald's оприлюднив зарплати в Україні. Стало відомо скільки платять у Києві, Львові, Одесі та інших містах

Також "Коментарі" писали, що McDonald's вирішив позбутись штучного інтелекту під час роботи з клієнтами.